Agenda

Eugène Brands, 9 x verzameld

99 Uitgevers/Publishers is bezig met een prachtig project: een boek over de collecties van particuliere verzamelaars van werk van Eugène Brands. Eugène Brands (1913-2002) heeft o.m. een belangrijke rol gespeeld in het begin van de CoBrA-beweging. Recentelijk ontdekte kunstpublicist en verzamelaar Ruud Lapré dat er in zijn netwerk meerdere personen en organisaties zijn die een respectabele collectie van werken van Brands in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Behalve bekendheid geven aan het werk van Eugène Brands in deze veelal verborgen collecties van particuliere verzamelaars, wil het boek ook een licht werpen op de relatie die elk van hen met de kunstenaar en/of zijn werk heeft (gehad). In meer algemene zin geeft het boek daarmee een interessante kijk op wat verzamelaars van kunst beweegt: niet alleen wat ze verzamelen, maar vooral hoe en waarom.

Ruud Lapré schrijft de inleiding en interviewt de verzamelaars. Bij het boek komt ook een tentoonstelling waarvoor de gesprekken binnenkort plaatsvinden. In het boek en de tentoonstelling worden veelal werken getoond die niet eerder in het openbaar te zien waren, vanaf de beginperiode (1938) tot aan zijn laatste gouache (2000).

Spaciale editie

Om het boek financiëel mogelijk te maken, verschijnt er een speciale editie van vier verschillende prints naar gouaches van Eugène Brands, beschikbaar gesteld door de dochter van de kunstenaar, Eugénie Brands, en de Stichting Eugène Brands. Elke print verschijnt in een oplage van 25, is genummerd en voorzien van het geautoriseerde stempel van de stichting. Deze unieke Collectors’ Edition, die bestaat uit een print + boek, is te koop voor slechts € 295,- per stuk (incl. btw). De werken ‘Vis boven bloemen’, ‘Het vogelvoeren’ en ‘Landschap’ zijn giclee-prints, gedrukt in 4-kleuren op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper. Beeldformaat: 27.5 x 29.5 cm. Van de gouache ‘One blue day, Meisje met palet’ (1957) is een zeefdruk gemaakt, gedrukt in 10-kleuren op 275 grs Rives BFK Paper. Beeldformaat: 23.5 x 29.5 cm. Het is ook mogelijk om de print(s) te laten inlijsten. Als je de print(s) nu bestelt, heb je die vóór de feestdagen in huis! Op is op.

Wil je ze eerst even in het echt zien? Dat kan op 11 december a.s. van 13-17 uur op de Beurs van Bijzondere Uitgevers in Paradiso, Amsterdam. Of op de kunstbeurs ForReal (voorheen Realisme) van 19 t/m 22 januari 2017 in de Passengers Terminal, Piet Heinkade 27 Amsterdam.

Als je geïnteresseerd bent in een of meerdere print(s), stuur 99 Uitgevers/Publishers dan een email: info@99uitgevers.nl. Kopers van een print ontvangen tezijnertijd (eind 2017/begin 2018) een uitnodiging voor de tentoonstelling en boekpresentatie. Het boek ligt daar dan voor je klaar.

Bekijk hier de vier prints. (PDF)


Voor exposities uit het verleden van Eugène Brands zie de pagina Exposities.

Gouache Eugene Brands