Agenda

A shooting star in the sky of CoBrA
26 juni - 23 oktober 2022


Eugène Brands: CoBrA-schilder in Cotignac

Kunstenaar Eugène Brands heeft veel betekend voor de Nederlandse kunstwereld en de CoBrA-beweging. Na enkele omzwervingen kwam hij in Cotignac in de Var terecht, een omgeving die hem onmiddellijk inspireerde en waar je deze zomer de tentoonstelling ‘Eugène Brands – Une étoile filante dans le ciel de CoBrA’ kunt bezoeken. Waar? In het Centre d’Art La Falaise, wij gingen naar de opening.

Een creatieve eenling

Brands was een eenling met boeiende verfrissende ideeën die soms een eenzame weg bewandelde omdat hij niet graag bij een groep hoorde. Met zijn abstracte en surrealistische composities op doek en papier en zijn assemblages van gevonden voorwerpen was hij zijn tijd ver vooruit. En hoewel hij aan de wieg van CoBrA stond, zou hij zich uiteindelijk maar korte tijd aan de beweging verbinden. Brands was wat ouder dan andere CoBrA-talenten zoals Appel, Constant en Corneille en zijn bescheiden, maar eigengereide houding paste vaak niet bij de provocerende insteek van de beweging. De reis van Brands brengt ons van Amsterdam via Nunspeet naar Cotignac in de Var.

Een vallende ster in Cotignac

Vorige week werd, voor het eerst in Frankrijk, de expositie ‘Eugène Brands, Une étoile filante dans le ciel de CoBrA’ geopend door dochter Eugénie Brands. Het was een feestelijke opening van een bijzondere tentoonstelling die nog tot 23 oktober 2022 bezocht kan worden in het Centre d’Art la Falaise, informatie vind je hier.

Locatie:
Centre d'Art la Falaise
5, cours Gambetta
83570 Cotignac
Frankrijk

Tekst: Suzanne Rietmeijer


Bekijk deze tentoonstelling op de site van Centre d'Art la Falaise.

 

Video's van de expositie:


Video 1
Video 2
Video 3Voor exposities uit het verleden van Eugène Brands zie de pagina Exposities.
Foto: Marcel Reimer.

Gouache Eugene Brands
Foto: Marcel Reimer.

Gouache Eugene Brands
Foto: Marcel Reimer.

Gouache Eugene Brands
Foto: Marcel Reimer.