Constant

Constant Anton Nieuwenhuys (Amsterdam, 21 juli 1920 - Utrecht, 1 augustus 2005), beter bekend als Constant, was een Nederlands beeldend kunstenaar, auteur, muzikant. Hij was een vooraanstaand lid van de kunstbeweging CoBrA en naast kunstschilder ook ontwerper van visionaire architectuur onder de naam 'New Babylon'.

Constant wordt geboren in Amsterdam op 21 juli 1920 als zoon van Pieter Nieuwenhuys en Maria Cornelissen. Zijn broer Jan wordt een jaar later geboren.

Reeds als kind is Constant een bevlogen tekenaar, leest hij proza en poëzie en leert hij zijn eerste muziekinstrument bespelen. Later wordt hij vooral geïnspireerd door zigeunermuziek en legt hij zich toe op improvisatie.

Op 16-jarige leeftijd schildert Constant zijn eerste schilderij, de Emmaüsgangers. Het schilderij verbeeldt Jezus die zich openbaart aan twee van zijn volgelingen in Emmaüs.Vanuit zijn rooms-katholieke achtergrond en zijn opleiding aan een jezuïtencollege hebben veel van Constants tekeningen en schilderijen uit zijn vroege periode een religieuze thematiek.

Van 1939 tot 1942 volgt hij opleidingen aan de kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie. Vooral in de New Babylon periode komen de technieken en vaardigheden van de kunstnijverheidsschool Constant goed van pas bij het bouwen van constructies, maquettes en modellen.

Tussen 1942 en 1943 werkt en woont hij in Bergen. Daar maakt hij kennis met het werk van en wordt geïnspireerd door Cézanne.

Als Bergen begin 1943 geëvacueerd wordt door de Duitsers voor het bouwen van de Atlantikwall, verhuizen Constant en zijn vrouw, Matie van Domselaer, dochter van Jacob van Domselaer met wie hij in juli 1942 is getrouwd, terug naar Amsterdam. Om te ontkomen aan de ‘Arbeitseinsatz’ duikt Constant onder. Omdat hij weigert zich te registreren bij de ‘Kulturkammer’ mag hij zijn vak niet uitoefenen en is het niet toegestaan om werkmateriaal te kopen en te exposeren.

In het najaar van 1946 reist Constant met Hans Wiesman, een vriend van de Rijksacademie naar Parijs. De vader van Hans Wiesman is bankdirecteur in Nederland en gaat voor zaken naar Parijs. Hij vraagt Constant, die de Franse taal zeer goed spreekt, mee als tolk. In de galerie van Pierre Loeb aan Rue de Seine ontmoet hij de zes jaar oudere, Deense kunstenaar, Asger Jorn met wie hij bevriend raakt. Via Jorn leert hij de Deense experimentelen kennen, waar Jorn deel van uitmaakt. Samen beginnen ze aan de theoretische voorbereiding van een beweging, de twee jaar later opgericht zal worden: CoBrA.

16 juli 1948 richt Constant samen met Corneille, Karel Appel, Eugène Brands, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens en zijn broer Jan Nieuwenhuijs de Experimentele Groep in Holland op naar het voorbeeld van de Deense Experimentele Groep. Appel en Corneille hebben Constant opgezocht omdat ze in hun werk verwantschap met zijn werk voelen. Later voegen ook de dichters Gerrit Kouwenaar, Jan Elburg en Lucebert zich bij de groep. De Experimentele Groep geeft het tijdschrift, Reflex uit. In de eerste editie wordt het door Constant geschreven Manifest gepubliceerd. Hierin staat ook de bekende zin: "Een schilderij is niet een bouwsel van kleuren en lijnen, maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens, of dat alles tezamen".

Constant overlijdt op 1 augustus 2005 in Utrecht.

Bron: Wikipedia

Constant, foto: Nico Koster

Constant. Foto: Nico Koster