Corneille
Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille (Luik, 3 juli 1922 - Auvers-sur-Oise (Frankrijk), 5 september 2010) was een Nederlandse CoBrA-schilder. Corneille werd geboren in het Belgische Luik, als kind van Nederlandse ouders.
Corneille had maar een wens, en dat was kunstschilder worden. Met zijn 17e jaar ging hij al naar Amsterdam om zich te laten inschrijven bij de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, het toenmalige bolwerk van de kunst. Hij was helaas te jong en moest wachten tot zijn 21e om toegelaten te worden. Hoe gemotiveerd hij ook was, toen hij eenmaal op de akademie zat
viel het onderwijs hem erg tegen. Hij bewonderde Matisse en Van Gogh, maar de professoren vonden dat maar slechte kunstenaars! Erg decorarief en ze konden niet eens tekenen. In 1946 hield Corneille in Groningen zijn eerste expositie.
Aanvankelijk sterk beïnvloed door het werk van Paul Klee en Picasso, maakte hij zich in 1948 hiervan los en trad toe tot de CoBrA-beweging; hij is daarvan medeoprichter, samen met onder anderen Karel Appel, Jan Nieuwenhuijs en diens broer Constant Nieuwenhuijs.
In 1950 verhuisde hij van Amsterdam naar Parijs. Daarna reisde hij meermalen naar andere delen van de wereld: Noord-Afrika, Noord-Amerika, de Antillen en Zuid-Amerika. Deze reizen bepalen in hoge mate de aard van zijn werk. Vanaf 1960 viel hij terug op figuratieve kunst, waarbij vrouwen, vogels, bloemen en vaak personages tot zijn artistiek vocabularium behoren.
Corneille leefde teruggetrokken in het Maison du Cedres in het Franse departement Val-d'Oise. Hij overleed op 5 september 2010. Corneille werd begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, waar in 1890 ook Vincent van Gogh werd begraven.
Bronnen: Wikipedia en Eugénie Brands.
Corneille. Foto: Nico Koster