Theo Wolvecamp
Al jong begon Theo Wolvecamp (30-08-1925 - 11-10-1992) te schilderen. In 1947 stopte hij na twee jaar met zijn studie aan de kunstacademie in Arnhem en vertrok naar Amsterdam. Daar raakte hij betrokken bij de Experimentele Groep Holland en in 1948 bij de CoBrA-beweging. Van 1953 tot 1954 werkte de jonge schilder in Parijs. Daarna keerde hij terug naar het betrekkelijke isolement van zijn geboorteplaats Hengelo. Vanuit Twente nam hij deel aan vele nationale en internationale groepstentoonstellingen.
Wolvecamps oeuvre is te verdelen in verschillende periodes. Direct na de oorlog maakte het werk van Pablo Picasso veel indruk op hem. Later raakte hij geïnteresseerd in de kunstschilder Joan Miró. Verder had Kandinsky veel invloed op zijn werk. Na een Miró-achtig begin maakte Wolvecamp abstract-expressionistische werken in vaak donkere tonen en met dik aangezette verflagen. In zijn composities (met name vanaf 1955) duiken fantasiewezens en andere figuratieve elementen op, waardoor ze doen denken aan de schilderijen van het Deense CoBrA-lid Asger Jorn.
Zijn werk is onder andere te zien op de website van de gemeente Hengelo. Er zijn relatief weinig werkstukken uit met name zijn CoBrA-tijd bewaard gebeleven. Dit kwam omdat Wolvecamp vaak erg kritisch op zijn eigen werk was en veel schilderijen vernietigde of overschilderde.
Theo Wolvecamp. Foto: Nico Koster